چگونه با چند روش ساده برندسازی کنیم و برندمان را معروف کنیم؟
ساخت برند قدرتمند میتواند محصول و خدمات شما را از تنها یک راه حل ساده برای یک مشکل، به تجربه بسیار بزرگتری برای مشتریان تبدیل کند. با انجام کارهای درست در زمینه برندسازی، شما میتوانید انتظارات مشتریان و نحوه شناخت آنها از خود را شکل دهید و ارتباط عمیقتری با مشتریان خود داشته باشید.
با اینکه که ساخت برند به یک فرآیند طولانی بررسی دقیق احساسات و انگیزههای خود نیاز دارد، اما میتوان این فرآیند را با استفاده از میانبرها سرعت بخشید. فرقی نمیکند که شما به تازگی کسب و کار خود را شروع کردهاید یا به دنبال تقویت کسب و کار موجود هستید، این راهنما به شما کمک میکند که هرآنچه برای ساخت یک برند قدرتمند نیاز دارید را در چند مرحله ساده یاد بگیرید. از ایجاد مفهوم درست برای ساخت لوگو تا ساخت یک وب سایت..
برند چیست؟
بسیاری از افراد فکر میکنند برند تنها نام تجاری یک کسب و کار است. در حالی که برند معنای پیچیدهتری دارد. تعریفهای متفاوتی برای برند ارائه شده است؛ اما دبی میلمن، یکی از بزرگترین مشاوران برند سازی، معتقد است که برند را میتوان به عنوان یک “تمایز عمدی” تعریف کرد.
بر اساس تعریف دبی میلمن از برند، یک برند در واقع دیدگاههای منحصر به فردی است که یک کسب و کار را از سایر رقبا “متمایز” میکند و این تمایز به صورت “عمدی” و با برنامه ریزی قبلی انجام میگیرد.
به عبارت سادهتر، یک برند در واقع راه و روشی است که یک کسب و کار به آن شناخته میشود یا داستانی است که این کسب و کار میخواهد بازگو کند. این داستان باید در تمام قسمتهای کسب و کار که مخاطبان با آن در تماس هستند وجود داشته باشد تا منجر به یکپارچگی هویت برند شود.
قسمتهای مختلف یک برند بسیار متنوع هستند: از نام تجاری گرفته تا جلوه بصری، حسی و زبان نوشتاری همگی جزوی از برند به حساب میآیند. ما در این مقاله سعی میکنیم بیشتر شما را با ساخت برند تجاری آشنا کنیم.
نحوه ساخت برند :
1. در مورد رقبا تحقیق کنید
قبل از هرکاری در مورد رقبای خود که در بازار هدف شما حضور دارند تحقیق کنید. کار خود را با تحقیق در مورد بازار و مخاطبان هدف خود شروع کنید و سپس به دنبال رقبای مستقیم و غیر مستقیم کسب و کار خود باشید.
پیدا کردن مخاطبان هدف
برای پیدا کردن مخاطبان هدف ابتدا باید سعی کنید که بفهمید مشتریان شما چه کسانی هستند. بنابراین، باید پرسونای خریداران یا همان شخصیت مشتریان ایده آل خود را تعریف کنید. شما میتوانید پرسونای خریداران خود را با نوشتن لیستی از موارد پیش فرض در مورد آنها از قبیل سن، شغل و علایق آنها تعریف نمایید.
تعریف شخصیت مشتریان ایده آل یا همان پرسونای خریداران به شما کمک میکند تا بدانید دقیقاً چه کسانی مخاطبان هدف شما هستند. با دانستن این موضوع، ساخت برندی که پاسخگوی نیازهای واقعی آنها باشد و به زبان آنها صحبت کند برای شما بسیار سادهتر خواهد بود. با بازدید و بررسی فضاهای آنلاینی همچون صفحات شبکههای اجتماعی و سایتهایی که مخاطبانتان معمولاً به آنها سر میزنند، میتوانید مخاطبان هدف خود را بهتر بشناسید. سعی کنید بفهمید که چیزهایی آنها را هیجان زده میکند، محصولات مورد علاقه آنها چیست و چگونه با یکدیگر صحبت میکنند.
تحلیل رقبای بازار
حالا که مخاطبان هدف خود را شناختهاید باید ببینید که کدام شرکتها یا خدمات دهندهها بازار شما را هدف گرفتهاند. برای انجام این کار، ابتدا باید کسب و کار خود را به خوبی بشناسید و به جستجوی آنلاین در مورد رقبای حاضر در زمینه کسب و کاری خود بپردازید.
حالت ایده آل انجام تحلیل و آنالیز SWOT (شناخت نقاط قوت و ضعف به همراه فرصتها و تهدیدهای یک کسب و کار) خواهد بود؛ اما اگر ترجیح میدهید که به کارها سرعت دهید، صرفاً به یادداشتن نقاط قوت، سبک و لحن هر شرکت رقیب نیز کافی خواهد بود.
وب سایتهای رقبای خود و صفحات شبکههای اجتماعی رقبای خود را با در نظر گرفتن همه جزئیات، از طراحی گرفته تا استراتژی بازاریابی، مورد ارزیابی قرار دهید. سعی کنید بفهمید که چه چیزهایی را درست و چه کارهایی را نادرست انجام میدهند. تمام چیزهایی که دوست دارید در برند خود داشته باشید و همچنین عناصری که در کار رقبا دیده نمیشود یا میتواند بهبود پیدا کند را در نظر بگیرید.
۲.هویت شخصی برند خود را تعریف کنید
حالا نوبت آن رسیده که در مورد هرآن چیزی که دوست دارید برند شما باشد رؤیاپردازی کنید. بیایید دوباره به مفهوم برند از نگاه دبی میلمن برگردیم. ما می دانیم که یک برند یا همان تمایز عمدی نمیتواند در همه شرایط برای کاربران جذاب باشد. در حقیقت، گاهی ممکن است این تمایز باعث از دست رفتن مشتریان شود.
برندسازی خوب چیزی است که یک کسب و کار را از سایرین جدا میکند و این امر نیازمند این است که شما ویژگی منحصر به فردی داشته باشید که برای مردم به خوبی قابل تشخیص و جذاب باشد. یک روش کارآمد برای پیدا کردن ویژگی منحصر به فردی که کاربران نیز به آن علاقه داشته باشند، تهیه لیستی از صفتهایی است که شخصیت شرکت و کسب و کار شمار ا توصیف میکنند. برای این کار بهتر است که کسب و کار و شرکت خود را مانند یک فرد تصور کنید.
-اگر کسب و کار شما یک فرد بود چه ویژگیهایی داشت؟
-این فرد با کلاس و کلاسیک است یا به روز و طرفدار مد؟
-قابل اعتماد و بالغ است یا جوان و پیش رو؟
سپس، به داستانی که میخواهید برند شما تعریف کند فکر کنید. وجود یک داستان سبب میشود تا مخاطبان راحتتر با برند شما ارتباط برقرار کنند و باعث میشود احساس کنند که اهداف یا ایدههای مشابهی با برند شما دارند. داستان برند شما از ارزشهای اصلی کسب و کار شما سرچشمه میگیرد. ارزشهایی که شما آنها را به کاربران خود عرضه میکنید و مأموریت شما در حوزه کاری به حساب میآیند.
برای اینکه ارزشهای خود را بهتر بشناسید به سه سؤال زیر پاسخ دهید:
1.شما در کسب و کار خود دقیقاً چه کاری انجام میدهد؟
2.چگونه این کار را انجام میدهید و چرا این کار را انجام میدهید؟
3.به این فکر کنید که چه چیزی پیشنهاد شما را منحصر به فرد میکند و انگیزه شما برای انجام کارهایی که انجام میدهید چیست!
حتی مهمتر از همه، سعی کنید از دید مشتریان به کسب و کار خود نگاه کنید و به این فکر کنید که چه چیزی میتواند برای آنها در کار یا محصول شما مفید باشد و چه چیزی میتواند باعث شود تا به طور عمیقی به کسب و کار شما اهمیت دهند.
برای مثال..
-آیا خدمات تحویل و ارسال کالای شما بسیار سریع هستند یا روی خدمات مشتری مداری خود تمرکز ویژهای دارید؟
-آیا شما فقط از بسته بندیهای تجدید پذیر استفاده میکنید زیرا طبیعت دوست بودن یکی از هستههای اصلی کار شما است؟
-آیا شما یک کسب کار خانوادگی کوچک هستید که همه مشتریان خود را با نام میشناسید و صمیمیت بزرگترین ویژگی شماست؟
اینها تنها نمونههایی از ویژگیهای منحصر به فرد هستند. شما باید با پرسیدن چنین سوالاتی شخصیت برند خود را شکل دهید. پای خود را فراتر بگذارید، درک شما از این که برند شما چیست به این بستگی دارد که نگاه دقیقی به تمام داراییهای مرتبط و هر چیزی که به برند شما مرتبط است داشته باشید.
۳. نام تجاری مناسب انتخاب کنید
زمانی که قصد ساخت برند خود را دارید، انتخاب نام تجاری مناسب میتواند دشوار باشد. یک نام خوب میتواند اعتبار و برندینگ کسب و کار شما را به شکل گستردهای بهبود دهد و به شما کمک میکند تا هویت کسب و کار خود را به شکل نا محسوس به دیگران نشان دهید.
به دنبال اسمی باشید که کوتاه، شیرین، به یادماندنی و دارای تلفظ آسانی باشد. این کار باعث میشود تا مردم بتوانند به راحتی شما را بشناسند. اسامی مرتبط به شخصیت برند خود از ارزشهای اصلی کسب و کار گرفته تا محصولاتی که ارائه میکنید را امتحان کرده و در مورد هر یک از آنها تأمل کنید.
برای مثال اگر سرعت تحویل کالا و خدمات ویژگی اصلی شما است، میتوانید نامی را انتخاب کنید که نشان دهنده سرعت و کارایی شما در تحویل اجناس باشد. نکته مهم دیگری که باید در هنگام انتخاب یک نام در نظر داشته باشید، مقیاس پذیری و رشد در آینده است. ضمن این که به دنبال نام مناسبی برای وضعیت فعلی کسب و کار خود هستید، آینده را نیز فراموش نکنید و نامی انتخاب کنید که در آینده نیز قابل استفاده باشد.
برای مثال اگر در حال حاضر تنها دروس خصوصی ارائه میکنید اما در این فکر هستید که در آینده دورههای آنلاین برای همه دروس داشته باشید، باید نامی را انتخاب کنید که در آینده نیز مناسب کسب و کار شما باشد. در هنگام انتخاب نام تجاری خود، مراقب باشید که این نام توسط فرد دیگری استفاده نشده باشد. نام مورد نظر خود را در گوگل و شبکههای مجازی جستجو کنید. همچنین بررسی کنید که آیا از این نام در آدرس و دامنه سایتی استفاده شده است یا خیر، زیرا این روزها ساخت یک وبسایت برای برند خود الزامی به نظر میرسد. همچنین داشتن صفحات در شبکههای مجازی با نام تجاری نیز به یک امر معمول تبدیل شده است.
4. یک شعار جذاب بسازید
علاوه بر یک نام خوب، تلاش کنید یک شعار جذاب نیز برای کسب و کار خود انتخاب کنید که همه چیز را در مورد برند شما بازگو کند. این شعار باید با استفاده از حداقل کلمات و با تکیه بر روح و ارزشهای برند شما ساخته شود. در عین حال، باید جذاب، تاثیرگذار و به یادماندنی نیز باشد. اگرچه همه کسب و کارها دارای شعار نیستند؛ اما شعار به عنوان یک جز کوچک از برند شما، به مردم کمک میکند تا با کسب و کار شما ارتباط بهتری برقرار نمایند.
یک شعار میتواند در همه جا، از کارت ویزیتهای شرکت گرفته تا حتی بیو اینستاگرام، مورد استفاده قرار بگیرد. زمانی که در حال ساختن یک شعار هستید، به نمونههایی از شعارهای جذاب و موفق مانند شعار لاس وگاس “هر چیزی که اینجا اتفاق می افتد، اینجا باقی میماند” یا شعار Skittles (برند معروف اسمارتیز و شکلات) “رنگین کمان را مزه کن” نگاه کنید. توجه کنید که چگونه این شعارهای به یاد ماندنی یک هویت مشخص را در چند کلمه کوتاه به تصویر میکشند.
همانطور که با شنیدن شعار لاس وگاس شما تصویری از یک دنیای آزاد با فضای هر چه پیش آمد خوش آمد را در ذهن خود تصور میکنید و با شنیدن شعار Skittles به یاد شادی بخش بودن و رنگی بودن اسمارتیزها می افتید.
5. یک لوگو حرفهای طراحی کنید
با اینکه فرآیند ساخت برند از اجزائ متفاوتی تشکیل شده است که در گذر زمان در کنار هم به حد اعلی میرسند؛ اما میتوان گفت که لوگو قلب فرآیند ساخت برند است. یک لوگو معمولاً اولین و برجستهترین عنصر کسب و کار شما است که به دنیا عرضه میشود و میتواند به شکل گستردهای روی نحوه شناخت مردم از روی برند شما تأثیر بگذارد.
برای اینکه بدانید چگونه یک لوگو طراحی کنید، ابتدا باید به جستجوی بهترین لوگوهای دنیا بروید تا از آنها ایده بگیرید.
برای مثال در هم آمیختن حرف C در لوگو کمپانی مد و فشن Chanel یا آرم کمپانی Disney که در واقع همان امضای والت دیزنی است. توجه کنید که بسیاری از این لوگوهای معروف در خود به صورت مستقیم به کسب و کار برند اشارهای ندارند.
اینکه بتوانید هویت و شخصیت برند خود را بدون اشاره مستقیم به محصولات خود در لوگو نشان دهید نکته طلایی است که در لوگو بسیاری از شرکتهای بزرگ دیده میشود. برای ساخت لوگو رایگان ابزارهای زیادی وجود دارد که به شما اجازه میدهد تا در کمترین زمان و بدون دانش طراحی زیادی بتوانید یک لوگو مرتبط و زیبا با کسب و کار خود طراحی کنید.
در هنگام طراحی لوگو به این نکته توجه کنید که در آینده میخواهید از این لوگو روی تمام داراییها و اجزای برند خود استفاده کنید. بنابراین لوگو باید قابلیت مقیاس پذیری داشته باشد تا بتواند در کوچکترین سطوح تا بزرگترین سطوح به یک اندازه قابل شناسایی باشد.
همچنین میتوانید لوگوهای انعطاف پذیر طراحی کنید. انعطاف پذیر بودن یعنی لوگو هم به صورت آیکون و هم به صورت متنی قابل استفاده باشد تا بتوانید در سطوح مختلف از گزینههای مناسبتر استفاده کنید. لوگو پوما و لاکوست نمونههایی از لوگوهای انعطاف پذیر هستند. اکثر ما زمانی که نام پوما و لاکوست را میشنویم به یاد آیکون پلنگ پوما و تمساح لاکوست می افتیم. اما در واقع لوگوی اصلی این شرکتها ترکیبی از آیکونهای حیوانات و متنهای Puma و Lacoste هستند.
انعطاف پذیر بودن این لوگوها به این شرکتها اجازه میدهد که در مواردی به صورت آزادانه تنها از متن لوگو یا از آیکون لوگوی خود استفاده کنند.
6. زبان بصری برند خود را تعریف کنید
جنبه دیگری که در ساخت برند باید به آن توجه کرد و نشان دهنده هویت برند شماست، جنبه حسی-بصری برند یا همان زبان بصری برند است. زبان بصری برند از لوگو شروع میشود و روی جنبههای بسیار گستردهای از برند تأثیر میگذارد. یک هویت بصری چشم انداز یکپارچه برند را حفظ میکند و باعث میشود تا همه عناصر و مواد یک برند باهم سازگاری داشته باشند.
به این ترتیب، هر وقت افراد با هریک از اجزای کسب و کار شما رو به رو شوند، بلافاصله و بدون دردسر برند شما را به خاطر میآورند. زبان بصری که برای برند خود تعریف میکنید باید به صورت مستمر در تمام اجزای برند شما وجود داشته باشد، از طراحی وبسایت گرفته تا طراحی خبرنامه، خوراک فضای مجازی، طراحی محصولات و تارو پود برند شما.
دو عنصر اصلی وجود دارد که هویت بصری برند را تشکیل میدهند:
• رنگهای برند: رنگهای برند پالتهایی هستند که از 5 تا 10 رنگ مختلف تشکیل شدهاند که برای شناساندن یک شرکت مورد استفاده قرار میگیرند. رنگهای برند اگر به صورت دقیق، کاربردی و استراتژیک انتخاب شوند میتوانند آگاهی برند و قابلیت شناسایی برند را تا حد زیادی افزایش دهند.
برای مثال به چهار رنگ آبی، قرمز، سبز و زردی که در گوگل یا گرادیان رنگهای گرمی که در اینستاگرام مورد استفاده قرار گرفتهاند توجه کنید. زمانی که در حال ساخت پالت رنگی کسب و کار خود هستید باید به قواعد روانشناسی رنگها توجه کنید.
علاوه بر این، رنگهایی را انتخاب کنید که به کسب و کار و حوزه فعالیت شما مرتبط باشند. برای مثال به کسب و کارهای مربوط به رستورانها و غذاها توجه کنید. در این کسب و کارها رنگهای قرمز، نارنجی و زرد معمولاً به دلیل اشتها برانگیز بودن مورد استفاده قرار میگیرند. در حالی که معمولاً از رنگ سبز برای نشان دادن سلامت غذاها و از آبی و صورتی برای شیرینیها و دسرها استفاده میشود.
• طرح فونت: تایپوگرافی که در کسب و کار خود از آن استفاده میکنید میتواند در مورد این که شما چه کسی هستید صحبت کند و استفاده درست از یک تا سه نوع فونت یکسان در تمام اجزای برند میتواند به تمایز و شناخته شدن برند شما کمک کند.
تعداد زیادی فونت مختلف وجود دارد که هر یک میتواند روی نحوه شناخت مردم از برند شما تأثیر بگذارد. فونتهای کلاسیک نشان دهنده قدمت و اصالت برند شما هستند و فونتها مدرن نیز میتوانند نشان دهنده پیشرو بودن برند شما باشند. تعداد زیادی فونت رایگان وجود دارد که میتوانید از آنها استفاده کنید. همچنین شما میتوانید برای برند خود فونت اختصاصی خریداری کنید. در نهایت این فونتها برای مدت طولانی در خدمت کسب و کار شما خواهند بود و میتوانند درهمه اجزا و بخشهای تایپوگرافی کسب و کار شما مورد استفاده قرار بگیرند.
7. صدای برند خود را بسازید
مرحله بعدی در ساخت برند ایجاد صدای برند است. صدای برند یا Brand Voice سبک ارتباطی شما با مشتریان است. به عبارت دیگر صدای برند همان روش صحبت کردن و نوشتن برای مشتریان به حساب میآیند. صدای برند شما باید همه چیز را از محتوای نوشتاری و میکروکپی وب سایت گرفته تا امضای ایمیل و حتی کلماتی که هنگام صحبت با مشتری به صورت چهره به چهره انتقال میدهید را شامل شود.
صدای برند شما باید به شکل طبیعی از شخصیت و هویت برند شما سرچشمه بگیرد. اگر برندی سرگرم کننده و جوان دارید، میتوانید حتی گاهی از زبان عامیانه استفاده کنید. در مقابل اگر برندی رسمی و بالغ دارید، احتمالاً دوست داشته باشید زبان حرفهای و رسمی را برای خود انتخاب کنید و گاهی از اصطلاحات تخصصی نیز در زبان خود استفاده کنید.
بنابراین به انتخاب کلمات درست فکر کنید تا در انتقال احساس شوخ طبعی، الهام بخش بودن، پیشرو بودن و سایر صفاتی که برای برند خود در نظر دارید، به شما کمک کنند. برای مثال صدای برند وبزی، دارای زبان حرفهای و رسمی است که مطابق با مشتریان حرفهای ما انتخاب شده است. همچنین ما سعی میکنیم تا محتوای صادقانه، مفید و با اطلاعات کاربردی را در اختیار کاربران خود قرار دهیم.
8. به طور مداوم برندسازی خود را ادامه دهید
مهمترین نکته در ساخت برند و برندسازی، تداوم دادن آن است. برای اینکه یک برند تجاری تأثیر گذار باشد و به اندازه نیاز با مشتریان ارتباط برقرار کند، باید فرآیند برند سازی به صورت مداوم ادامه پیدا کند. از تمام عناصری که در بالا به آنها اشاره کردیم لوگو، شعار، زبان بصری، صدای برند و…. در تمام بخشهای کسب و کار خود استفاده کنید.
در نهایت یک توصیه دیگر برای قدرتمندتر کردن برند تازه تأسیس شما این است که از کالاهای سفارشی برای برند خود استفاده کنید. لوگو و شعار خود را روی هر چیزی از ماگ گرفته تا کیفهای دستی و کارت ویزیتها قرار دهید. سپس میتوانید این اجناس را برای انگیزه دادن بین تیم کارمندان یا مشتریان وفادار توزیع کنید تا قدردانی خود از آنها را نشان دهید و اعتماد آنها را بیشتر جلب نمایید.
با رعایت تمام این موارد هویت برند شما بطور یکپارچه مشخص میشود و مشتری متوجه حرفه ای بودن مجموعه و برند شما شده و حس اعتماد بیشتری به شما و کسب و کارتان خواهد داشت.
از ۸ نکته آموزشی گفته شده برای تعیین هویت برند خود و انسجام و هماهنگی تمام اجزای کسب و کار خوداستفاده کنید و شاهد اثرات و بازخوردهای خوب مشتریان خود باشید.
کسب و کار خود را به ما بسپارید و دیده شوید.